Fietsen in Slovenië

Twee weken fietsen door het prachtige Slovenië. Dit zijn al onze fietsroutes en reisinformatie. Onderweg maakten we stops om te SUPpen in Ljubljana en raften in de Soča vallei. Slovenië is een prachtig land om te fietsen en het overige verkeer houdt over het algemeen rekening met fietsers. De fietsroutes zijn soms echter niet zo goed aangeduid. Vandaar deze reisbeschrijving.
Lees ook de andere blogs over Slovenië.

Fietsen in Slovenië: De nachttrein

We hebben onze tickets naar Slovenië al maanden van tevoren geboekt via de Treinreiswinkel. Het is maar een klein beetje duurder, maar het scheelt een hoop uitzoekwerk. Check wel van tevoren alle tickets, want het is bekend dat ze er weleens fouten maken. Ook is het handig om een dag van tevoren even te controleren of er geen wijzigingen zijn op het spoor. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is. Wij betaalden zo’n 200 euro retour voor de slaaptrein, inclusief onze fietsen.

fietsen in Slovenië i-006 fietsen in Slovenië i-004 fietsen in Slovenië i-009

De fietsen worden opgehangen aan haken aan de muur. De tassen namen we mee naar onze slaapcoupé. Ik vond het fijn om er een goed slot op te hebben en voor het slapen een slaapmasker en oordoppen mee te nemen (zie ook de paklijst Fietsvakantie). Als de bedden te hard zijn kun je ook nog je slaapmatje erop leggen, ik heb op de terugweg prins(es)heerlijk geslapen.

Onze route door Slovenië

In Slovenië aangekomen zien we bergen en helderblauwe meren. Ik heb nu al zin om op de fiets te stappen…

Slovenie map fietsen in Slovenië
Op dag 1 fietsten we van Jesenice naar Bled. Dit is echter geen aanrader. Je kunt beter in Bled uitstappen, want de route loopt grotendeels langs een autoweg.

Startpunt fietstocht door Slovenië: Het meer van Bled

Slovenie i 082 Slovenie i 087

Bled is een prachtig meer en een absolute highlight van een fietsvakantie door Slovenië. Middenin het meer ligt een eilandje met daarop een kerk en aan de rand van het meer staat, bovenop de rots, een kasteel. Je kunt hier een bootje huren, SUPpen of rodelen (deze plek is daarom ook prima geschikt voor een vakantie met kinderen). Wij zijn twee nachten gebleven en dat vonden we genoeg, aangezien het hier best wel toeristisch is.

Blog: Lake Bled
Overnachting: Camp Bled

Bled – Bohinj

Op dag 2 zijn we met de trein van Bled naar Bohinjska Bistrica gereden. Van daaruit volg je een gemarkeerde fietsroute langs de Sava Bohinjka rivier, over een héél mooi fietspad door een schitterend dal. Als er één fietspad was dat ik nog eens zou willen fietsen in Slovenië, dan is het deze wel. De fietstocht naar Camp Bohinj duurt ongeveer een uur.

fietsen in Slovenië i 089 fietsen in Slovenië 149

Blog: Lake Bohinj
Fietsroute: Sava Bohinjka
Overnachting: Camp Bohinj

Etappe 1 fietsen in Slovenië: Bohinj – Ljubljana

Van Bohinj fiets je langs het meer en daarna over het mooie fietspad terug naar Bohinjska Bistrica, waar je een trein kunt nemen naar Bled. De reden dat we dit niet gefietst hebben, was het aantal hoogtemeters (een Sloveen zei dat de weg met 11% omhoog gaat).

Vanaf Bled fietsen we via het knooppuntennetwerk van Slovenië naar Ljubljana. Het werkt ongeveer hetzelfde als het fietsknooppunten netwerk in Nederland, alleen ontbreekt soms de markering. Daarom kun je maar beter ook nog een kaart of Google Maps meenemen.

Het laatste half uur fietsen we door de buitenwijken van Ljubljana. Dit is minder leuk vanwege de vele stoplichten en lelijke bebouwing, maar onontkomelijk. Het centrum van Ljubljana is trouwens onwijs de moeite waard, zo mooi! Lees daarom vooral onderstaand blog.

Blog: SUPpen in Ljubljana
Overnachting: Vila Veselova

Etappe 2 fietsen in Slovenië: Ljubljana – Cerknica – Postojna

Tussen Ljubljana en Cerknica ligt een hele hoge berg. Wij fietsten 3 à 4 uur om boven te komen. Het grote voordeel is dat het een hele mooie route is en je fietst vrijwel overal in de schaduw van het bos.

Vanuit het slaperige stadje Cerknica hebben we met fiets en al een lift gekregen naar de camping in Postojna. Camping Pikva Jama ligt temidden van een bos en de tentjes zijn op verschillende terrassen opgezet. Mensen komen hier vooral voor hun rust, dus verwacht niet veel, maar er is een winkeltje en een restaurant voor zowel ontbijt als diner. Postojna is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de grotten van Predjama en aan Kasteel Predjama. De fietstocht naar Predjama is behoorlijk steil. Je kunt ook een gratis pendelbus nemen vanaf Postojna, of liften.

kasteel Predjama Slovenie-i-210 Kasteel Predjama slovenie-i-211

Blog: Kasteel Predjama
Overnachting: Camping Pikva Jama

Etappe 3 fietsen in Slovenië: Postojna – Nova Gorica

Dit was mijn minst favoriete etappe. Het begin van de fietstocht was nog wel leuk met rustige, brede wegen (je fietst langs de grote weg en er zijn soms vrachtwagens), maar het tweede gedeelte gingen we vrijwel alleen maar langs een grote drukke weg.

De grotten van Skocjanske Jama zijn een aanrader! Omdat iedereen naar de beroemde Postojna caves gaat, is Škocjanske jame een stuk minder toeristisch maar minstens net zo mooi. Je gaat er met groepjes van 20 de grotten in en er wordt van alles verteld terwijl je door de lange, zwakverlichte tunnels loopt. Zie blog!

We verbleven ’s avonds op Camp Lijak, dat wordt gebruikt als uitvalsbasis van een Nederlandse paraglide vereniging. De camping bestaat uit een vlak grasland en de faciliteiten zijn uitgebreid en schoon. Er zijn veel Nederlanders. Wij begrepen wel waarom zoveel Nederlanders hier verblijven, maar voor een echte outdoorvakantie is deze camping niet erg avontuurlijk.

Blog: De grotten van Škocjanske jame
Overnachting: Camp Lijak

Etappe 4 fietsen in Slovenië: Nova Gorica – Kobarid

In Nova Gorica lieten we een slag uit Liesbeth’s fietswiel halen. Binnen een half uur was het klaar. Kosten: €9 euro. Een schijntje! We namen de trein naar Most na Soči.

Het eerste deel van de fietstocht gaat over de grote weg, maar daarna sla je al snel af naar een brede asfaltweg waar je geen auto meer tegenkomt. Daarna fietsen we een stuk langs de rivier. Een hobbelige mountainbike track, maar langs hele mooie vlinderweitjes.

fietsen in Slovenië 307 fietsen in Slovenië 313

Camp Koren is één van mijn favoriete campings in Slovenië. Het ligt aan een helderblauwe rivier. Het is er rustig, bosrijk en een uitvalsbasis voor het bezoeken van de nabijgelegen waterval. Ze hebben er moderne toiletgebouwen die bijna één lijken te worden met het bos.

Blog: Geen
Overnachting: Kamp Koren

Etappe 5 fietsen in Slovenië: Kobarid – Bovec

Verder fietsen is makkelijk. De weg is goed en relatief vlak zo langs de rivier. Twee uur later komen we aan in Cezsoca, vlak onder Bovec bij de rivier. We eten er ijsjes op een ligstoel, terwijl we zien hoe beginnende kajakkers oefenen met omslaan.

fietsen in Slovenië 301 fietsen in Slovenië 316

Het laatste stukje omhoog is pittig, vooral in deze hitte. Dan komen we aan in de groene vallei bij het schattige stadje Bovec. Bovec is hét outdoor-paradijs van Slovenië. Lees er meer over in onderstaand blog.

Blogs: Outdoor-paradijs Bovec aan de Soča rivier
Overnachting: Camp Kovač

Etappe 6 fietsen in Slovenië: Bovec – Tarvisio

We fietsen in ongeveer anderhalf uur tijd van Bovec naar Uccea, halverwege de berg. Het laatste uur naar Uccea is flink klimmen. In Uccea kom je een oude grenspost tegen en dit is dan ook een ontmoetingsplaats voor veel buitensporters.

Pick-up

Vanaf de grenspost worden we met een jeep de berg over gebracht (Bedankt, Emma!). Ik weet het – het is valsspelen, maar daar zijn diverse redenen voor: De weg naar de top is erg steil en de weg naar beneden is nog veel steiler. We hebben flink wat gewicht (bagage) op de fiets zitten en we zijn er niet zeker van of onze remmen dit aankunnen. Ook werd ons verteld dat het tweede deel een éénbaansweg is waar motorrijders hard door de bochten scheuren. Er gebeuren regelmatig ongelukken.
Het deel vanaf de top richting Italië is echter prachtig, dus veel wielrenners (zonder bagage) doen het wèl. Zorg dat je goed voorbereid bent. Dit stuk is op eigen risico!

Italië

We verlaten Slovenië en worden afgezet in Resiutta, in het Italiaanse dal waar ze heerlijk ijs verkopen. Daar begint de Alpe Adria, een schitterend fietspad over een oude spoorlijn.

fietsen in Slovenië 378 fietsen in Slovenië 379

Blog: De oude spoorlijn in Italië
Fietsroute: Alpe Adria
Overnachting: Hotel Tarvisio

Etappe 7 fietsen in Slovenië: Tarvisio – Villach

Vanuit Tarvisio in Italië is het niet zo ver meer naar Villach in Oostenrijk. We fietsen eerst nog over het mooie fietspad, dan een stuk over een grindpad langs een rivier, totdat we tenslotte de stad binnenrijden. Villach is een stadje met een gezellig centrum. Vanaf hier pakten we de trein terug naar Nederland.

fietsen in Slovenië 381 fietsen in Slovenië 391

Fietsroute: Alpe Adria
Overnachting: In de nachttrein van Deutsche Bahn.

The following two tabs change content below.
Mirre is drone-piloot, videoproducent en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *