Sella Ronda MTB Track tour

We verblijven in het dorpje Canazei, aan de voet van de Sella Ronda. De Sella Ronda is een mountainbike track tour middenin de Dolomieten en het is één van de mooiste MTB routes van Europa. Ik werd uitgenodigd door het bureau voor toerisme in Val di Fassa om verslag te doen van deze adembenemende MTB route. Een schitterende tour voor gevorderde mountainbikers.

Heb je nog niet zoveel mountainbike ervaring? Dan raad ik je aan om eerst een dag (of twee) in Bike Park Belvedere te mountainbiken. Hier zijn onverwachte obstakels verwijderd uit de tracks en kun je rustig oefenen met je rem- en stuurtechniek, eventueel onder begeleiding van een gids. Volgens onze gids was de Sella Ronda namelijk een medium mountainbike track, maar voor een ongeoefende Nederlandse mountainbiker (zoals ik) was dit vrij extreem.

Col Rodella

Na een stevig ontbijt in ons hotel (Astoria) vertrekken we al vroeg naar Fassa Bike in Canazei. We krijgen een Enduro mountainbike. Het voordeel van een Enduro mountainbike is dat het zadel omhoog en omlaag kan tijdens de rit, zodat je er zowel mee omhoog als omlaag kunt fietsen.

We vertrekken samen met Ale, onze gids (Alessandro), naar de gondel in Campitello di Fassa. Die brengt ons naar Col Rodella, vanwaar we schitterend uitzicht hebben op verschillende pieken zoals de Sassolungo en Gruppo di Sella, waar de Sella Ronda omheen gedrapeerd is.

Sella Ronda MTB Track Tour 016
Uitzicht op de Sassolungo.

Sella Ronda MTB Track Tour 002 Sella Ronda MTB Track Tour 011
(De gondel naar) Col Rodella

Een pittig begin van de Sella Ronda

Op de Col Rodella beginnen we aan de Sella Ronda. De gids geeft een korte instructie over hoe we moeten remmen. Vanuit onze mountainbike-ervaring op relatief-vlakke Nederlandse grond is dit echter niet voldoende. De eerste grindweg loopt meteen steil naar beneden. Deze militaire wegen zijn hier aangelegd tijdens de eerste wereldoorlog en dus niet per sé bedoeld om op te mountainbiken.

Mijn remtechniek is niet goed: Wanneer ik in mijn achterrem knijp, glijd ik uit over de losse kiezels en als ik in mijn voorrem knijp, dan vlieg ik bijna over het stuur heen. Ik kijk tien centimeter voor me, leun op mijn zadel, knijp veel te hard in de remmen en ik doe nog veel meer dingen die een geoefende mountainbiker vollédig anders zou doen. Zodra ik beneden aan kom, sta ik te trillen op mijn benen. Nog ‘maar’ 56 kilometer MTB track te gaan. Hoe ga ik de Sella Ronda ooit uitrijden?

Sella Ronda MTB Track Tour 030 Sella Ronda MTB Track Tour 032
Een andere mountainbiker gaat op de eerste grindweg onderuit.

Gaandeweg geeft Ale ons wat tips en bouw ik langzaamaan zelfvertrouwen op. Ik zal vanzelf een Pro worden op deze pittige mountainbike track!

Single track

We gaan verder over een singletrack modderpad. Op het smalle pad ligt hier en daar een plasje water omdat er sneeuw is gevallen. Desondanks gaat het me best wel goed af, want in de modder heb ik veel meer grip dan op de steentjes. De toppen om ons heen zijn schitterend en met niets anders te vergelijken. Op dit punt heb ik er nog niet zoveel oog voor – ik let meer op de weg dan op de rotsachtige pieken van de Dolomieten om me heen.

Sella Ronda MTB Track Tour 040 Sella Ronda MTB Track Tour 034

Ski-helling

Michelle gaat vrij snel achter Ale aan. We volgen hem over een skihelling en zigzaggen van links naar rechts om zo de snelheid te breken. Net als met skiën moet je in de bocht je dal-been naar beneden houden en met je gewicht naar de bergkant leunen. Het is nog best een uitdaging om dat toe te passen op een mountainbike, maar het voelt ook wel heel vertrouwd als je weet hoe je moet skiën.

Sella Ronda MTB Track Tour 026

Passo Gardena

We fietsen een stukje omhoog door het dorp Selva di Val Gardena en nemen dan opnieuw een gondel naar de top van een berg: De Passo Gardena. Daar is een bikepark met singletracks, scherpe bochten en schansjes. Leuk! Ik krijg er steeds meer plezier in.

Onderaan het bikepark gaat de Sella Ronda verder door een onofficiëel bikepark. Ik heb best wel veel zelfvertrouwen gekregen, maar dit is andere koek. Het zijn dezelfde bochten, maar dit keer met flink veel hobbels en stenen erin. Ale geeft als advies om recht boven mijn zadel te gaan hangen en met mijn borstbeen boven het stuur. Zo heb je veel meer grip op je voorwiel. Ik sjees achter ze aan en soms heb ik het gevoel dat de mountainbike er zonder mij vandoor wil, maar ik kom er zonder kleerscheuren vanaf. Zodra ik beneden aankom, is Ale apetrots op mij.

Grindweg

Onderaan het onofficiële bikepark is een onverharde weg. ‘Oh nee, niet wéér die losse steentjes..!’ denk ik bij mezelf terwijl ik me de eerste afdaling herinner. Ik knijp zo hard als ik kan in mijn remmen, glijd uit over de weg en zie de grond steeds dichter op me afkomen. Mijn arm en been hebben wat schaafwonden opgelopen. Shit…
Gids Ale komt terug zodra hij merkt dat ik ontbreek, zet mijn mountainbike weer in elkaar en geeft me een stukje chocola. Hij baalt ervan dat ik gevallen ben, want het ging net zo goed…

Lunch in de bergen

We nemen nu wat makkelijkere trails en ik heb eindelijk tijd om om me heen te kijken. De majestueuze pieken van de Dolomieten stralen in de zon. Wat is het hier móói!
We komen aan op onze lunchplek: Een prachtig platform tussen de bergtoppen van de Dolomieten. We zitten in het zonnetje op het terras en we eten pasta en de lekkerste tiramisu die ik ooit heb geproefd. Ik kom er weer helemaal van bij.

Sella Ronda MTB Track Tour 027

Voorzichtig vraag ik Ale hoe lang de MTB tocht nog is en hoe de weg eruit zal zien. Hij zegt dat we 27 kilometer hebben gehad en we hebben nog 20km te gaan. Dat is best een eind, maar ik zit wel weer vol met energie. Na een extra spoedcursus ‘remmen met de mountainbike’ van Ale ben ik helemaal klaar voor het tweede deel van de Sella Ronda.

Na de pauze

We vervolgen onze weg door het bos. Het is een prachtig MTB pad en ik heb nu veel meer veel controle over mijn fiets. Na een tijdje hoor ik mezelf tegen Ale zeggen: “I like this trail!” Dit is echt genieten.

Even later staan we weer op een skihelling. Het is heel steil, maar ik laat me niet meer opjagen. Na een paar keer bochtjes draaien besluit ik: Ik lóóp dit stukje wel naar beneden! Twee Duitse mannen denken er precies zó over. “You only live once” zegt de één. (De meeste jongeren gebruiken deze kreet om het recht te praten wanneer ze iets doms doen. Deze meneer gebruikt het om te verantwoorden waarom hij graag in één stuk beneden aan wil komen.) Heel goed. Ik doe met hem mee. Het levert ons bovendien een nieuwe hobby op: Downhill MountainRunning. Af en toe beter dan mountainbiken. Blijkbaar is er potentie om deze nieuwe sport groot te maken, want Michelle en Ale doen even later vrolijk met me mee.

Sella Ronda MTB Track Tour 015 Sella Ronda MTB Track Tour 006
Downhill MountainRunning over de piste | En op de mountainbike-paadjes toch weer keihard naar beneden

De Sella Ronda gaat verder door een stuk bos, dan een skihelling en dan weer bos. Het gaat Michelle goed af. Ze rijdt vlak voor me en ik vertrouw haar blindelings: Wanneer zij besluit om te gaan lopen, dan doe ik dat ook en als zij doorgaat, dan doe ik dat meestal ook.
Even later gaat ze keihard van een steil hellinkje naar beneden en zodra ik over de stenen stuiter, bedenk ik dat dit misschien niet zo’n heel goed plan was. ‘Aah! Waarom doe ik dit?!’ Even later staan we weer lachend (van de zenuwen?) met beide benen op de grond.

We gaan weer met de gondel omhoog. We krijgen schitterende uitzichten cadeau en nu de zon lager begint te hangen, krijgen de Dolomieten een mooie roze glans.

Sella Ronda MTB Track Tour 019 Sella Ronda MTB Track Tour 032
De skilift van Arabba naar Porta Vescovo.

Sella Ronda MTB Track Tour 028 Sella Ronda MTB Track Tour 035
We mountainbiken over een onverharde weg naar beneden. Daarna moeten we een stukje over de verharde weg naar de lift, maar omdat deze al gesloten is (na 17u), fietsen we helemaal door naar de Passo Pordoi.

Sella Ronda MTB Track Tour 030 Sella Ronda MTB Track Tour 001

De Passo Pordoi is een bekend punt voor mountainbikers en wielrenners. Dit jaar kwam de Giro d’ Italia er nog overheen.

Sella Ronda MTB Track Tour Passo Pordoi
Op de foto met dit mooie eerbetoon aan de Giro d’Italia.

We zijn moe, dus we slaan het laatste stukje door het BikePark over. We nemen de verharde weg en suizen lekker hard naar beneden. We fietsten vandaag zo’n 58 kilometer, plus kabelbanen. We klommen daarbij 300 hoogtemeters en daalden zo’n 1.500 hoogtemeters af. Eénmaal terug in Canazei hebben we een bezoekje aan dat nabijgelegen wellness centrum dus wel verdiend!

Wat een mooie tocht was de Sella Ronda. Heftig, maar mooi. Absoluut een dag om nooit weer te vergeten!

De route


Tracker iets te laat aangezet, maar we zijn begonnen en geëindigd in Canazei.

Hoe boek je de Sella Ronda MTB tour vanuit Canazei?

Vlieg naar Verona, Venetië of Milaan (Tickets vergelijken) en neem vanaf daar de auto of taxi naar Canazei. De rit duurt vanaf Verona of Venetië 3 uur en vanaf Milaan ongeveer 4,5 uur.
Hotels kun je vergelijken op Booking.com of Agoda.com. Fietsen en gidsen kun je huren bij Fassa Bike. En voor overige vragen en activiteiten kun je terecht bij het Val di Fassa tourist office.

The following two tabs change content below.
Mirre is drone-piloot, videoproducent en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

16 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *