Wandelen in het sprookjesbos van Zweden

De Zweedse Lotta neemt ons mee op een wandeling naar de Styggforsen waterval. In het Zweeds betekent Styggforsen ‘de kwaadaardige waterval’. Hij klettert vanaf 36 meter hoogte de diepte in. De kalkstenen wanden geven de waterval een indrukwekkend uiterlijk. Tijdens het wandelen zien we het mooie Zweedse woud van binnenuit en we pauzeren met een Zweedse fika.

Kalksteen uit de ijstijd

Wandelen Zweden Styggforsen 002 Wandelen Zweden Styggforsen 006

Het pad wordt geflankeerd door hoge kalkstenen wanden. Dit soort wanden ontstaan uit koraalrif op de zeebodem, dat tijdens de ijstijd door het schuivende ijs omhoog gedrukt werd. Kalksteen zorgt voor een hele vruchtbare grond en dat zie je terug in de planten en bomen die hier groeien. Er hangt veel mos aan de bomen en dat toont aan dat de lucht hier heel schoon is. Je kunt het ook ruiken; de lucht is heel fris.

Wandelen Zweden Styggforsen 032 Wandelen Zweden Styggforsen 034

Bedrijvigheid in het bos

We volgen de rivier en komen langs een stapeltje stenen. Lotta vraagt of wij weten wat het is, maar we hebben geen idee, wat doet een stapel stenen nou middenin het bos? “Het zijn restanten van een stenenfabriek” zegt Lotta “Hier hebben ook een waterfabriek, elektriciteitsfabriek en een kalksteenfabriek gestaan. Er was vroeger veel bedrijvigheid in dit bos.”

Wandelen Zweden Styggforsen 012 Wandelen Zweden Styggforsen 021

Zweedse fika

Een trap leidt ons langs de waterval omhoog. Voordat we de waterval bezoeken, trakteren we onszelf op een echte Zweedse fika. Een fika is een ‘kopje koffie met iets erbij’. Zweden zijn er dol op en doen elke dag aan ‘fika’ met vrienden in een café of in de natuur. Wij hebben een mooi hutje gevonden met in het midden een kampvuurplaats waarop we thee en koffie kunnen zetten. Volgens Lotta is in Zweden om de 20 kilometer zo’n hutje. Je zou er zelfs in kunnen slapen tijdens een wandel- of trektocht. Wel moet je zelf al je spullen meenemen zoals hout om op te koken en etenswaren. Lotta neemt ook altijd een vuurmaker en wol mee, om het vuur op gang te krijgen.

Wandelen Zweden Styggforsen 039 Wandelen Zweden Styggforsen 037

Styggforsen, the evil waterfall

Het is tijd om de 36 meter hoge waterval van boven te bekijken. Water stroomt als een onuitputtelijke bron de diepte in, waar het de rotsen nog eens dieper inslijt. Ik vind het fascinerend en bijna hypnotiserend om naar te kijken. Water, lucht en aarde komen hier bij elkaar en als je een Zweedse fika houdt, dan doet vuur ook nog mee. Alle elementen bij elkaar zorgen dat je hier één bent met de natuur. Het is een verlangen dat pas ontstaat als je er bent en dat ervoor zorgt dat je telkens weer terug wilt komen.

Wandelen Zweden Styggforsen 017 Wandelen Zweden Styggforsen 018

Met dank aan Lotta van Green Owl Travel.
Meer informatie en tips naar aanleiding van mijn reis naar Zweden vind je hier.

The following two tabs change content below.
Mirre is drone-piloot, videoproducent en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

6 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *